Vesti

Grejači za bojlere velike zapremine

Grejači-za-bojlere-velike-zapremine-novo

Grejači za bojlere velike zapremine

Nova serija električnih grejača

Na tržištu danas je prisutan rastući trend prodaje HVAC sistema grejanja sa toplotnim pumpama, koje ujedno služe u sistemima i za zagrevanje sanitarne vode.

Toplotne pumpe rade kao nisko temperaturna sredstva zagrevanja vode. Maksimalna temperatura zagrevanja sanitarne vode toplotnim pumpama je do 50-55°C.

U domaćinstvima ili privrednim subjektima gde je potrebna veća količina tople vode ili viša temperatura tople vode neophodno je koristiti dodatne izvore toplotne energije. Tako bi se voda zagrejala na višu temperaturu. Kao najpouzdanije, najkompatibilnije i najjeftinije rešenje su električni grejači za bojlere velike zapremine (velike litraže).

Istraživanjem tržišta i osluškivanjem potreba korisnika naših proizvoda IEG je razvio novu seriju električnih grejača. Novitet u širokom asortimanu IEG proizvoda su električni grejači za bojlere velike zapremine.

Osnovna podela grejača je u četiri kategorije:
  1. Monofazni električni grejači sa integrisanom termo regulacijom i priključnom kutijom IP44
  2. Trofazni električni grejači sa integrisanom termo regulacijom i priključnom kutijom IP65
  3. Monofazni električni grejači bez termo regulacije sa priključnom kutijom IP44
  4. Trofazni električni grejači bez termo regulacije sa priključnom kutijom IP65

Navedeni modeli grejača namenjeni su za ugradnju u bojlere velike zapremine, od 200 litara, 250 litara, 300 litala, 500 litara, 750 litara, 800 litara, 1000 litara, 1500 litara i 2000 litara.

Prvobitno definisati da li je potreban osnovni ili dodatni grejač

Prilikom odabira adekvatnog proizvoda neophodno je definisati da li je korisniku potreban osnovni ili dodatni grejač, kao i dimenziju odnosno navoj prirubnice na grejaču. Grejači se proizvode sa prirubnicama (flanšnama) G1 ¼ “ (R5/4”), G1 ½ “ (R6/4”), G2” (R2”), G2 ¼ “ (R2 ¼ “), G2 ½ “ (R2 ½ “). Osnovni električni grejači se instaliraju u donjoj zoni bojlera na prirubnici revizionog otvora.  Može i na otvoru predviđenom za montažu električnog grejača u zavisnosti kako je predvideo proizvođač bojlera ili bafer rezervoara. Dodatni električni grejač se montira u gornjoj zoni bojlera iznad polovine spremnika (gornjoj trećini kazana), na prirubničkom mestu predviđenom za dodatni električni grejač od strane proizvođača bojlera.

Bojler-hladna-zona-dodatni-osnovni-grejac

Dodatni grejač instaliran u gornjoj zoni bojlera služi za brzo zagrevanje vode. Zagreva samo gornju trećinu bojlera-vode. Dok osnovni grejač služi za zagrevanje kompletne količine vode u spremniku što je prikazani na grafici. Na grafici možete videti u kojim trenucima je koji grejač aktivan i koji deo vode u bojleru je zagrejan. Pored mesta ugradnje grejača bitno je odrediti i koju vrstu grejača odabrati.

Grejače za bojlere velike zapremine sa integrisanom termo regulacijom preporučljivo je koristiti u sistemima gde ne postoji temperaturno upravljanje grejačima iz centralnog elektro ormana, koji upravlja kompletnim sistemom grejanja. U slučajevima kada u sistemu postoji centralno upravljanje kompletnim sistemom (elektro orman i portovi za temperaturne sonde) onda je moguća upotreba grejača koji nemaju integrisanu termo regulaciju.

Korišćenje električnih grejača u sistemima za zagrevanje vode zbog suzbijanja bakterija

Pored navedenih načina upotrebe takođe je jako bitno napomenuti da je električne grejače neophodno koristiti u sistemima za zagrevanje vode gde temperatura zagrevanja ne prelazi 50-55°C zbog suzbijanja bakterije Legionele (Legionella). Kako bi se bakterija Legionele eliminisala, neophodno je da u kompletnom sistemu rezervoaru i cevovodu temperatura vode bude iznad 60°C. To ćete omogućiti zagrevanjem vode električnim grejačima.

UPUTSTVO ZA MONTAŽU

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.