Vesti

Laboratorija – IEG-LAB

energy-efficient-2048x1152

LABORATORIJA IEG-LAB

Ispitivanje proizvoda u skladu sa direktivama Evropske komisije

Kako bismo omogućili svojim inženjerskim timovima da istraže, ispitaju I razviju što kvalitetnije proizvode IEG je osnovao sopstvenu laboratoriju.

Svrha laboratorije jeste ispitivanje energetske efikasnosti i eko dizajna električnih akumulacionih zagrevača vode (bojlera), rerni i napi koje se koriste u domaćinstvu. Kako bismo se uverili u kvalitet svojih proizvoda i dodatno ih unapredili omogućili smo našim inženjerima da proizvode mogu ispitati u realnoj eksploataciji. Zatim i da testiraju proizvode u skladu i na način propisan standardima  EN 50440:2015, EN 60379:2004, EN 60350-1:2016, EN 60335. Za ceo proces ispitivanja su naši zaposleni stručno osposobljeni (obučeni) i sertifikovani. Pored ispitivanja propisanih standardima omogućili smo našem timu i ispitivanja proizvodа u otežanim uslovima rada. Taj način uspevamo ustanoviti prag izdržljivosti naših proizvoda i razvijamo što kvalitetnije i dugotrajnije proizvode.

Akreditovana laboratorija

Obzirom da smo uvideli potrebe tržišta i proizvođača za ispitivanjima bojlera i rerni u skladu sa standardima EN 50440:2015, EN 60379:2004, EN 60350-1:2016, odlučili smo da akreditujemo laboratoriju. Osnovali smo ogranak IEG-LAB koji funkcioniše kao nezavisna jedinica i bavi se isključivo ispitivanjima proizvoda i sertifikovan je u skladu sa EN 17025:2017 standardom opštih zahteva za kompetentnost laboratorije za ispitivanje.

Svi proizvodi koji se nalaze na tržištu, bez obzira da li su uvezeni ili proizvedeni u Srbiji, moraju biti ispitani i adekvatno obeleženi nalepnicama o energetskoj efikasnosti i eko dizajnu proizvoda. Sve to u skladu sa direktivama Evropske komisije EC 812/2013 I EC 814/2013 koje se odnose na bojlere (električne akumulacione zagrevače vode) odnosno u skladu sa direktivama EC 65/2014 I EC65/2014 kada su u pitanju rerne i nape za upotrebu u domaćinstvima.

Opremljenost laboratorije

Laboratorija je opremljenja uređajima za ispitivanje hemijskog sastava čelika i kobalta, termo vizijskim kamerama, digitalnim mikroskopom, uređajima za kontaktno merenje temperature, kontinuiranog merenja struje i odvodnih struja. Pouzdano i sa visokom preciznošću možemo ispitati hemijski sastav čelika i kobalta. Zatim, izmeriti temperature do 1200°C termo vizijskim kamerama, kontaktnim uređajima temperaturu možemo izmeriti do 1090°C uz kontinurano snimanje izmerenih vrednosti u vremenskim intervalima od 1ms (milisekunde). Kao i merenje struje do 600A (ampera) odnosno merenje odvodnih struja do 20mA (miliampera) uz memorisanje podataka u jako kratkim vremenskim razmacima (manjim od 1 sekunde). Zatim mikroskopske snimke sa uvećanjem do 500 puta.

Klima komora četiri godišnja doba

Pored navedene opreme IEG laboratorija poseduje i klima komoru 4 (četiri) godišnja doba u kojoj je moguće testirati artikle na promenu temperature, na promenu vlažnosti vazduha i slično. Testiranje u klima komori je vrlo značajno kod projektovanja i izrade uslova za skladištenje robe.